Hrvatski | English

Izdvajamo

Crni štakor

Snažniji je i znatno veći od miša s ukupnom duljinom tijela od 15 – 23 cm s tim da mu je rep uvijek dulji od tijela. Težak je 145 – 215 g, ima šiljastu njušku i velike bezdlačne uši. Dlaka mu je uglavnom sivo – crne boje mada ovisno o kraju u kojem živi može varirati u svjetlijim i tamnijim nijansama.

Zadržava se uz ljudska naselja te obitava u toplijim i suhim mjestima, kao što su tavani, staje, silosi ili šuplji podovi.  Legla gradi u uskim zaklonima, među kabelima, u raznim pukotinama ili u gomilama starih predmeta. Koti se 3 – 6 puta godišnje po 6 – 10 mladih koji za 3 mjeseca postaju spolno zreli. Životni vijek im je 3 godine.

Pretežno je sutonska i noćna životinja, izvrsno se penje i skače, međutim ne ruje zemlju nit pliva iako se često može naći na brodovima. Nikad ne zalazi u kanalizaciju, kaljužu ili podzemne prostorije. Društven je i neoprezniji od srodnih glodavaca.

Hrani se svježim i suhim plodovima, raznim biljem a u oskudici hrane kukcima, puževima ili ptičjim jajima. Zadržava se u krugu od 50-ak metara od nastambe. Često ga nalazimo na  našim otocima.

Glodanjem može uzrokovati znatne ekonomske štete. Lako pregrize električne vodove, olovne cijevi, konzerve i spremnike.

 

29/11/2017
Crni štakor