Glodavci

Kućni miš (Mus musculus)

Izgled: Dužina tijela iznosi 6.5-8 cm. Leđa su mu nešto tamnije smeđe boje od trbuha.

Razmnožavanje: Ženka godišnje koti 3-4 generacije od 6-10 mladih. Životni vijek mu je oko 2 godine.

Navike i životni prostor: Pretežito obitava u ljudskim naseljima, vrtovima ali i rubovima polja i šuma. Gradi velika gnijezda od različitih otpadaka. Rijetko pije vodu te se hrani plodovima kukuruza, sjemenom suncokreta, a ponekad i hranom životinjskog podrijetla.

Smeđi štakor (Rattus norvegicus)

Izgled: Dužina glave i tijela varira od 21-28 cm, a duljina repa iznosi od 17-23 cm. Boja mu je smeđe siva sa zamrljanom bijelom donjom stranom.

Razmnožavanje: Ženka koti 7-8 mladih, 3-7 puta na godinu. Životni vijek mu je 3-4 godine.

Navike i životni prostor: Bira vlažna mjesta, npr. kanalizacijsku mrežu i podrume. Voli plivati, dobro roni, ruje i kopa zemlju. Legla su mu u zemlji gdje stvara velika podzemna spremišta s pričuvnom hranom. Svejed je pa se hrani raznoliko.

Crni štakor (Rattus rattus)

Izgled: Nježniji je i vitkiji od smeđeg štakora. Duljina glave s tijelom varira od 15-24 cm, a duljina repa iznosi od 18-26 cm. Boja krzna mu je pretežito sivo-crna.

Razmnožavanje: Ženka koti 3-6 puta godišnje, po 6-10 mladih. Živi oko 3 godine.

Navike i životni prostor: Naseljava topla i suha mjesta u zgradama i stajama. Za legla koristi uske zaklone. Nikada ne ruje niti pliva ali je izvrstan penjač. Hrani se svježim i suhim plodovima te različitim biljem.