Žohari

Smeđi žohar (Blattella germanica)

Izgled: Veličine je 10 do 15 mm, odrasli je žućkasto-smeđe boje, a ličinka tamnija.

Razmnožavanje: Ženka nosi 2 do 4 tjedna ooteke sa 36 do 44 jaja. Iz njih izlaze ličinke kojima je za potpuni razvoj potreban vremenski period od jedan do dva mjeseca pri temperaturi od 30°C. Biotički potencijal jedne ženke iznosi oko 35000 jedinki godišnje.

Navike i životni prostor: Preferira topla, uska i vlažna mjesta s obiljem hrane. Ispušta karakterističan miris te je aktivan pretežito u mraku.

Crni žohar (Blatta orientalis)

Izgled: Veličine je 20 do 27 mm, sjajne tamno kestenjaste do crne boje.

Razmnožavanje: Ženka odlaže jajni omot sa 16 jaja, iz kojeg se nakon 60 dana izlegu ličinke. Razvoj mužjaka traje 4 do 6 mjeseci, a ženki 9 do 10 mjeseci.

Navike i životni prostor: Zadržava se u podrumima, skladištima, kanalizacijskom sustavu. U prehrani preferira škrob, meso i krv.

Smeđe-prugasti žohar (Supella longipalpa)

Izgled: Veličine je 10 do 14.5 mm, svjetlo smeđe boje.

Razmnožavanje: Ženka odlaže ooteke sa 16 jaja, iz kojeg se nakon 40 dana izlegu ličinke. Period razvoja u zrelu jedinku ovisi o temperaturi (npr. pri 25°C traje oko 160 dana, a pri 30°C traje oko 55 dana)

Navike i životni prostor: Dobro podnosi suha staništa pa nastanjuje tople i manje vlažne prostore na povišenim mjestima. Najčešće naseljava prostorije bez hrane, kao spavaće sobe, dnevni boravci (ormari, namještaj) i kupaonice.

2007. godine zabilježen je prvi nalaz Supella longipalpa u Hrvatskoj (Bakić-Plenković.)

Američki žohar (Periplaneta americana)

Izgled: Veličine je 28 do 44 mm, sjajno crnosmeđe boje.

Razmnožavanje: Tek ostavljena ooteka je smeđa, za dan do dva postaje crna. Temperatura značajno utječe na duljinu ravoja ličinki, zabilježeno je vrijeme od 4 do 15 mjeseci.

Navike i životni prostor: U objektima je prisutan u restoranima, kućama, pekarnicama, trgovinama, na tržnicama, u skladištima hrane te ostalim prostorima gdje se hrana priprema i skladišti. Često se nalazi u brodovima. Obitava i u sanitarnim čvorovima te sustavu kanalizacije.