Suzbijanje komaraca

U Hrvatskoj je prisutno pedesetak vrsta komaraca od kojih su najvažniji rodovi Anopheles, Aedes i Culex. Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je danju aktivna vrsta i predstavlja opasnost za zdravlje ljudi zbog sposobnosti prenošenja različitih ARBO virusa od kojih je u našem području najznačajniji Dengue virus.

Cilj suzbijanja komaraca i njihovih razvojnih oblika je sprečavanje pojave zaraznih bolesti stanovništva, smanjenje uzrokovanja kožnih problema i alergijskih promjena nastalih ubodima komaraca te sprječavanje njihovog molestantskog djelovanja na stanovništvo.

Komarci se razmnožavaju u vodama stajaćicama, ali i u svim drugim rezervoarima vode: barama, lokvama, bunarima, bačvama za kišnicu, u starim gumama, limenkama…

Primarnim djelovanjem na razvojne oblike komaraca postiže se maksimalni učinak u suzbijanju komaraca. To postižemo primjenom insekticidnih larvicida (sredstva koja sprječavaju sintezu hitina i tako sprečavaju normalan proces presvlačenja ličinki) za obradu različitih vodenih nakupina prema naputcima proizvođača te vrsti, namjeni, stupnju zagađenosti i dubini vodenih površina.

Adulticidna dezinsekcija suzbijanja letećih oblika komaraca je metoda izbora kao dopuna provedenih larvicidnih postupaka. Provodimo je koristeći najsuvremenije insekticide koji istjeruju komarce iz njihovih skrovišta i uzrokuju njihovo uginuće. Korištenjem vode kao otapala ekološki su prihvatljivi, gotovo bez mirisa, bez opasnosti od požara i mogućnosti nastajanja mrlja.

I vi možete pridonijeti smanjenju populacije komaraca tako da:

Uklonite ili ispraznite vodu iz svih predmeta (bačve, kante, prazne lončanice, podloške za lončanice, automobilske gume…) u svojim dvorištima, vrtovima, na balkonima ili terasama

Održavate urednima vaše vrtove i dvorišta

Sve rezervoare sa vodom hermetički zatvorite poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način

Zatrpate jame, bare i slične površine kako se u njima ne bi zadržavala kišnica.