Komarci

Obični komarac (Culex pipiens)

Izgled: Veličine je do 6 mm, ima tri para dugačkih nogu i jedan par krila.

Razmnožavanje: Životni ciklus se odvija u 4 stadija: jaje, ličinka, kukuljica i adult. Ženka polaže jajašca na površinu vode. U povoljnim uvjetima, pri ljetnim temperaturama, za potpuni razvoj mu je potrebno samo 5-10 dana.

Navike i životni prostor: Najčešće ga nalazimo u naseljima, gdje se leže u svim ustajalim vodama. Mužjak siše biljne sokove, a ženka krv.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus)

Izgled: Svojom veličinom od 10 mm spada u srednje velike komarce. Odrasla jedinka ima karakteristične bijele pruge na tijelu te srebrno-bijele i crne sjajne ljuske na člancima nogu i pipalima.

Razmnožavanje: Ženka tijekom svog života polegne oko 300 jajašaca. Preferira tamne i grube, okomite podloge iznad vode, među kojima se posebno ističu gume kao najpogodnije mjesto. Brzina razvoja ličinke ovisi o temperaturi i količini hranjivih tvari u vodi. Pri ljetnim temperaturama mu za potpuni razvoj treba 7–12 dana.

Navike i životni prostor: Vrlo su agresivni prema ljudima, životinjama i ostalim vrstama komaraca. Premda su im izvorna staništa duplje drveća u tropskim šumama, uspješno su se prilagodili urbanim sredinama.