Muhe

Kućna muha (Musca domestica)

Izgled: Dugačka je 4-7.5 mm i ima 4 uzdužne crne linije na toraksu.

Razmnožavanje: Ženka polaže 70-150 jajašaca. Prosječno vrijeme za razvoj muhe je 8-11 dana. Uslijed visokih ljetnih temperatura razvojni ciklus traje 6 dana. Temperature iznad 45°C ubijaju ličinke i kukuljice.

Navike i životni prostor: Hrani se sisanjem sokova, mlijeka, meda i šećera. Većinu vremena provodi na osunčanim mjestima. Obitavališta muha mijenjaju se u odnosu na doba dana, tako danju obitavaju na donjoj razini, najčešće u štalama uključujući i životinje, dok noćni odmor provode na stropu ili gornjem dijelu različitih nastambi te ne obitavaju na životinjama.

Muha crnih jama (Psychodidae)

Izgled: Sićušna smeđa mušica, nalik leptiriću, prekrivena gustim dlačicama.

Razmnožavanje: Jajašca odlaže u sifone, odvodne cijevi, septičke jame, a razvojni ciklus joj traje 2-3 tjedna.

Navike i životni prostor: Živi u kanalizacijskoj vodi, na nakupinama otpadne mase kanalizacijskog sustava, u crnim jamama, sanitarnim čvorovima te uređajima za pročišćavanje kanalizacijskih voda.

Uklanjanje ovih vrsta zasniva se na higijenskom održavanju i odmašćivanju sifona te odvodnih cijevi uporabom vruće vode i proizvoda za čišćenje ili probijanje začepljenja.

Muha rosnica (Drosophilidae)

Izgled: Malena muha veličine 2-4 mm.

Razmnožavanje: Leže 500 jaja odjednom na tvarima biljnog i životinjskog podrijetla. Cijeli joj razvojni ciklus traje oko 25 dana.

Navike i životni prostor: U doba berbe grožđa stvaraju se rojevi koji mogu ulaziti u stambene prostore, zadržavajući se na toplijim i svjetlijim mjestima, te izazivaju nelagodu stanara.